4 iunie 2012

Tipuri de asigurari

Asigurarile se impart in trei doua grupe mari: asigurari de viata si asigurari generale.

Asigurari  de viata: 

1. Asigurari de viata clasice -
a) simple: sunt asigurari in care evenimentul asigurat este decesul persoanei asigurate in perioada de valabilitate a contractului;
b) mixte: sunt asigurari in care exista doua evenimente asigurate: decesul si supravietuirea persoanei asigurate.
 
2. Anuitati - sunt asigurari tip renta,in care persoana asigurata plateste o renta periodica in timpul vietii pentru ca beneficiarul asigurarii sa primeasca la finalul contractului o suma de bani intr-una sau in mai multe transe.

3. Asigurari de viata cu capitalizare - sunt asigurari de viata mixte, in care evenimentele asigurate sunt decesul sau supravetuirea persoanei asigurate. Beneficiarul asigurarii primeste la finalul contractului suma asigurata garantata + beneficiul investitional.

4. Asigurari Unit-Linked - sunt asigurari de viata mixte, cu componente: protectie si investitie. Prima de asigurare se imparte intre cele doua componente, adica o parte este folosita pentru protectia persoanei asigurate, iar celalta parte este investita in fonduri mutuale cu grade de risc diferite.

5.  Asigurari suplimentare - sunt clauze asiguratorii care se pot atasa la o asigurare de viata principala.
a) clauza pentru deces din accident -  aceste asigurari dubleaza sau tripleaza suma asigurata garantata pe care o primesc beneficiarii unei asigurari, in cazul in care persoana asigurata decedeaza din accident in perioada valabilitatii clauzei.
b)  clauza de incapacitate de munca totala sau permanenta din accident - sunt asigurari in care daca persoana asigurata ajunge in incapacitate de munca datorita unui accident in perioada de valabiliatate a clauzei, asiguratorul preia riscul financiar de la persoana asigurata.
c) clauza de spitalizare din accident - este clauza prin care persoana asigurata primeste pentru fiecare zi de spitalizare survenita in urma unui accident (in principal 90 zile/an/eveniment, maxim doua evenimente/an), cu conditia ca accidentul sa aibe loc in perioada valabilitatii clauzei. Suma care se primeste pentru fiecare zi de spitalizare este prestabilita si variaza intre 50 si 300 lei - in functie de compania de asigurari.
d) clauza de diagnosticare cu boli grave - este clauza prin care persoana asigurata primeste o suma de bani prestabilita in cazul in care in perioada de valabilitate a clauzei este diagnosticata cu vreuna din o bolile grave prestabilite.

Asigurari generale

1. Asigurari de accidente - sunt asigurari prin care o beneficiarul (care poate fi si persoana asigurata sau o terta persoana) primeste o suma de bani prestabilita in cazul in care persoana asigurata sufera un accident in perioada de valabilitate a contractului de asigurare.
 
2. Asigurari de sanatate - sunt asigurari pe termen lung, in care persoana asigurata beneficiaza de servicii medicale in sistemul medical privat (medicina generala si stomatologica) si primeste anumite sume de bani prestabilite, in cazul aparitiei unor boli, de asemenea prestabilite.

3. Asigurari medicale pentru calatorii in strainatate - sunt asigurari prin care pe perioada calatoriei in strainatate a persoanei asigurate, asiguratorul ii acopera acesteia costurile cu serviciile medicale de urgenta si cu repatrierea, datorate accidentelor sau imbolnavirilor neprevazute.

4. Asigurari RCA - sunt asigurari de raspundere civila auto in care in urma unui accident auto produs din vina conducatorului auto asigurat, asiguratorul despagubeste persoanele terte pentru daune materiale si vatamarile corporale suferite.

5. Asigurari CASCO -  sunt asigurari facultative pentru autoturisme, prin care asiguratorul despagubeste proprietarul autoturismului asigurat  in cazul aparitiei vreunuia dintre evenimentele expres prevazute in contract. De asemenea, prin aceste asigurari, de despagubiri pot beneficia si persoanele care sufera vatamari corporale in urma aparitiei evenimentelor prevazute in contract.

6. Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD) - este asigurarea obligatorie a locuintelor reglementata de Legea 260/2008, impotriva dezastrelor naturale: alunecari de teren, inundatii, cutremur.

7. Asigurari facultative a locuintelor si a bunurilor din locuinte - sunt asigurari care acopera pagubele produse locuintelor si bunurilor dar si raspunderea civila fata de terti, in cazul aparitiei urmatoarelor riscuri: trasnet, incendiu, cadere de aparate de zbor, explozie, vandalism, alunecari de teren, cutremure, inundatii, furtuna, furt, greutatea zapezii, etc.

8. Asigurari de raspundere civila - sunt asigurari in care asiguratorul plateste pagubele produse accidental de persoana asigurata unor terte persoane sau bunurilor acestora. Persoana asigurata poate fi persoana fizica sau juridica.

9. Asigurari agricole si animale - sunt asigurari facultative si se impart in:
a)  asigurari ale culturilor agricole, ale culturilor de legume, ale rodului viitor, ale rodului pomilor fructiferi si hameiului - pot fi incheiate in orice moment al anului agricol si sunt valabile pentru anul agricol respectiv. Aceste asigurari se incheie pentru culturi agricole, culturi de legume si cartofi, plante medicinale si aromatice, culturi furajere, tutun, culturi de hamei, plantatii de vita-de-vie si livezi de pomi fructiferi pentru urmatoarele riscuri: grindina, incediu, furtuna, ploaie torentiala, prabusire/alunecare de teren cultivat, inghet timpuriu de toamna, inghet timpuriu de primavara.
b) asigurari ale padurilor - sunt asigurari care se pot incheia oricand pentru paduri de: rasinoase, foioase, amestec de rasinoase si foioase, specii tari (paltin, salcam, cires, nuc, frasin), specii moi (plop, tei, salcie). Riscurile acoperite sunt: incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor, furtuna, greutatea zapezii. 
c) asigurari ale animalelor - sunt asigurari prin care se acopera riscul de deces si sacrificare de necesitate a animalelor, datorate bolilor sau accidentelor pentru animale, pasari, familii de albine, pesti, alte specii.
d) asigurari ale animalelor de companie -  sunt asigurari de sanatate si pieire din boli sau accidente pentru animale de companie de orice rasa.

10.  Asigurari de transport - sunt asigurari facultative care se impart in:
a)  asigurari de bunuri in tranzit - se asigura bunurile in tranzit pentru riscurile prevazute expres in contract.
b) asigurari de raspundere a transportatorului rutier, in calitate de caraus, pentru marfa transportata -  sunt asigurate marfurile transportate legal, pentru riscurile prevazute expres in contract aparute din cauza transportatorului sau a conducatorului autovehicolului.
c) asigurari de raspundere civila a caselor de expeditii.
d) asigurari de raspundere a operatorului rutier.

11. Asigurari de credite

12. Asigurari de garantii - asigurari pentru cei care participa la licitatii pentru achizitii publice. Aceste asigurari inlocuiesc atat scrisorile de garantie bancara  cat si necesitatea blocarii lichiditatilor.

13. Asigurari de aviatie - sunt asigurari de raspundere civila fata de terti si CASCO

14. Asigurari maritime si fluviale 

15. Asigurari de bunuri - se impart in:
a) asigurari de constructii si montaj
b) asigurari de echipamente electronice
c) asigurari pentru avarii accidentale de masini si utilaje
d) asigurari de pierderi financiare din intreruperea afacerii
e) asigurari de bani si valori -
f) asigurari de terorism - asigurari pentru pagube produse de acte de terorism bunurilor si cladirilor
g) asigurari pentru utilaje si echipamente pentru constructii.

16. Asigurari de pierderi financiare - sunt asigurari ce acopera pierderile financiare rezultate din: utilizare, insuficienta veniturilor, pierderi cauzate de timpul nefavorabil, pierderi din beneficii, cheltuieli comerciale neprevazute, mentinerea cheltuielilor generale, pierderea valorii de piata, pierderi de renta sau alte venituri, pierderi comerciale indirecte, altele decat cele mentionate mai sus, precum si pierderi necomerciale sau alte pierderi financiare.

Niciun comentariu: