18 iunie 2012

Termeni din Asigurari

Agent de asigurare - persoana fizica care in numele societatii de asigurare cu care are contract de colaborare/munca, vinde polite de asigurare.

Asigurat (Persoana asigurata) - persoana fizica sau juridica, care in baza unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul, plateste sau economiseste periodic o prima de asigurare asiguratorului pentru asi asigura bunurile, patrimoniul, sanatatea, viata, impotriva unor riscuri.

Asigurator (companie de asigurari) - persoana juridica autorizata in conditii legale sa exercite activitati de asigurari. Asiguratorul, preia riscurile de la asigurati, contra unor sume de bani numite prime de asigurari, obligandu-se ca imediat dupa momentul aparitiei riscului acoperit prin polita de asigurare, sa despagubeasca asiguratul.

Broker de asigurare - este o persoana juridica autorizata in conditiile legii, care negociaza si incheie cu companiile de asigurari diferite tipuri de contracte de asigurare pentru clienti sai pentru a le oferi acestora cele mai bune conditii de asigurare.
Lucrand cu toate sau cu majoritatea companiilor de asigurari dintr-o tara, brokerul in asigurari este un expert in domeniul asigurarilor, cunoscand toate particularitatile acestora si toate ofertele de pe piata. Brokerul in asigurari este cel care ofera clientilor solutii optime si personalizate pentru nevoile fiecaruia de asigurare.

Catastrofa - eveniment sau o serie de evenimente care provoaca pagube substantiale intr-o perioada scurta de timp.

Coasigurare - operatiunea prin care doi sau mai multi asiguratori subscriu acelasi risc, fiecare asumandu-si o cota-parte din acesta.

Prima de asigurare – suma de bani pe care asiguratul o plateste asiguratorului (in baza politei de asigurare) pentru acoperirea riscurilor contractuale.

Prime brute subscrise - primele incasate si de incasat, inclusiv primele de reasigurare incasate si de incasat, aferente tuturor contractelor de asigurare si contractelor de reasigurare, care intra in vigoare in exercitiul financiar, inainte de deducerea oricaror sume din acestea.

Prime nete subscrise - primele brute subscrise din care se deduc sumele platite si de platit drept prime de reasigurare.

Prime brute incasate - totalul primelor incasate, inclusiv primele de reasigurare incasate in perioada de referinta, inainte de deducerea oricaror sume din acestea.

Prime nete incasate - primele brute incasate din care se deduc sumele platite drept prime de reasigurare.

Reasigurare - operatiunea prin care un asigurator asigurara alt asigurator, primul fiind reasigurat, iar al doilea, reasigurator.

Retinere proprie - partea din risc care ramane in sarcina asiguratorului dupa deducerea reasigurarii.

Risc asigurat - evenimentul care, odata produs, obliga asiguratorul sa plateasca asiguratului (beneficiarului politei de asigurare) despagubirea sau suma asigurata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu